Ποιος δεν έχει σπαταλήσει χρόνο ψάχνοντας ένα χαρτί, ένα post-it, μια κάρτα, μια σημείωση ανάμεσα σε στοίβες τσαλακωμένων σελίδων, αποδείξεων και φυλλαδίων; Συνήθως βρίσκεται κάπου μπροστά στα μάτια σου, αλλά εξαφανίζεται τη στιγμή που το θέλεις! Τότε σκέφτεσαι ότι αν είχα λίγο πιο οργανωμένο το χώρο μου ίσως ήταν καλύτερα. Φυσικά και ισχύει, αλλά φυσικά και δεν το πράττεις! Το ποσοστό των ανθρώπων που πλέον εργάζονται από το σπίτι τους έχει αυξηθεί υπερβολικά πολύ και αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς τότε μη χάνεις στιγμή και οργάνωσε το!

1. Ο νούμερο ένα κανόνας είναι το ξεσκαρτάρισμα. Όλα ξεκινούν από κάπου και για σένα αυτή η νέα αρχή μπορεί να γίνει πραγματικότητα τη στιγμή που θα αφιερώσεις κάποιες ώρες να ξεδιαλέξεις εκείνες τις στοίβες χαρτούρας, φυλλαδίων, καρτών κλπ από αυτά που σε ενδιαφέρουν να κρατήσεις, αυτά που αφορούν τη δουλειά σου και αυτά που αφορούν τη προσωπική σου ζωή.

2. Η συνέχεια είναι φυσικό επόμενο, διότι αφού ολοκληρωθεί το βήμα 1, είναι ώρα να αγοράσεις εκείνα τα όμορφα κλασέρ, τους φακέλους με το λάστιχο ή τις διαφάνειες, ανάλογα τον όγκο των αρχείων σου. Όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος και θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις το φυσικό σου αρχείο, προκειμένου να μην είναι όλα πεταμένα δεξιά και αριστερά.

3. Το επόμενο βήμα είναι να σε βοηθήσει το ίδιο σου το γραφείο με βάση το πώς είναι φτιαγμένο να οργανώσεις τα πράγματά σου. Είτε είναι με συρτάρια στο πλάι είτε με ράφια από πάνω, θα φροντίσεις να υπάρχει χώρος για να αποθηκεύεις το αρχείο σου με σειρά. Ιδανικά διάλεξε από έναν χώρο για διαφορετική χρήση π.χ. ένα συρτάρι για την εργασία σου και ένα άλλο με προσωπικά αντικείμενα κλπ. Σημαντικό εδώ να χρησιμοποιήσεις αυτοκόλλητα στα ράφια και τα συρτάρια σου ώστε να γνωρίζεις που είναι αποθηκευμένο τι χωρίς να σπαταλάς χρόνο και σκέψη.

4. Το πιο χρήσιμο σήμερα όμως είναι το ηλεκτρονικό σου αρχείο και αυτό μπορεί να πάρει πραγματικά μέρες να ετοιμαστεί, αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο και δε θα το μετανιώσεις! Εδώ το κλειδί είναι ότι αφού τοποθετηθούν όλα σε φακέλους, μπορείς να έχεις ένα αρχείο οδηγό που θα περιγράφει τι είναι αποθηκευμένο σε κάθε φάκελο (σε περίπτωση μεγάλου όγκου αρχείων και υποφακέλων). Έτσι δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα και ανά πάσα στιγμή θα εμφανίζεις και τα πιο ξεχασμένα αρχεία! 

5. Συνεχίζοντας στο πολύ σημαντικό βήμα 5. Στο χώρο που είναι το γραφείο σου είναι καλό να μη βρίσκεται τηλεόραση ή οτιδήποτε είναι ικανό να σου αποσπάσει την προσοχή. Μπορεί να μην βρίσκεσαι στην εταιρεία/επιχείρηση που εργάζεσαι, αλλά καλό είναι να υπάρχουν όρια που υπενθυμίζουν ότι δεν είσαι απλά σπίτι.

6. Η προσωπική νότα είναι που κάνει τη διαφορά, άλλωστε ακόμα και το γραφείο της εργασίας μας έχει προσωπικά μας αντικείμενα. Μπορείς να στολίσεις το γραφείο σου με λουλούδια της αρεσκείας σου, φωτογραφίες από τα αγαπημένα σου πρόσωπα ή ακόμα και σουβενίρ. Με αυτό τον τρόπο θα φτιάχνει η διάθεσή σου ακόμα και τις ώρες που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θες!

7. Ένα βασικό ακόμα είναι να διατηρείς το χώρο αυτόν καθαρό, επομένως δεν πρέπει να βρίσκεις ψίχουλα και υπολείμματα φαγητού ανάμεσα σε όσα επεξεργάζεσαι ή πάνω στον υπολογιστή σου.

8. Στη συνέχεια του λόγου 8, το διάλειμμα σου δε θα γίνεται στο γραφείο, για να μη συνδυαστεί αρχικά με το γραφείο (είπαμε όχι ψίχουλα!). Επιπλέον, καλό είναι να αλλάζεις παραστάσεις και να ξεμουδιάζεις! Αντίστοιχα όλες οι εργασίες σου πρέπει να γίνονται μόνο στο χώρο του γραφείου για να μην μπερδεύονται αρχεία, αντικείμενα κλπ.

9. Όσο και αν αγαπάς το κατοικίδιο σου, καλό είναι να μην περιφέρεται σε αυτό το χώρο γιατί πέρα από το χάος που μπορεί να προκαλέσει (μάσημα σελίδων, παιχνίδια με λάθος πράγματα), ο χώρος είναι πιο δύσκολο να μείνει τακτοποιημένος και καθαρός, καθώς και να αντιλαμβάνεται ότι εργάζεσαι και δε θα σου αποσπά την προσοχή!

10. Τέλος, όσο τέλεια και αν οργανωθεί ο χώρος του γραφείου σου δεν αξίζει να δαπανάς όλη σου τη μέρα εκεί! Για αυτό να μένεις τις ώρες που πραγματικά χρειάζεται, τις υπόλοιπες σε περιμένουν άλλες όμορφες δραστηριότητες!

Ακολούθησε το link παρακάτω για να τσεκάρεις όλα τα νέα σε γραφεία, για να βρεις αυτό που θα σε βοηθήσει να οργανωθείς ακόμη περισσότερο
ΓΡΑΦΕΙΑ